Orofaciaal in de media

19 mrt 2020
In Dentista een vakblad’ voor het tandartsteam’ stond in januari 2020 een artikel over multidisciplinaire aanpak en samenwerking van de gespecialiseerde tandartsen Marilka Elst en Flore Heiligers van praktijk EndoGooi met een gnatholoog en/of orofaciaal fysiotherapeut.

10 jaar endodontologie... een interview

‘....Marilka: “Op die manier leer je ook patronen te zien, bijvoorbeeld in het geval van knarsen/klemmen. De klachten lijken dan van endodontische aard, maar zijn het niet. Die patiënten zien we nog wel eens bij ons in de praktijk en sturen we dan door naar een tandarts-gnatholoog/orofaciaal therapeut.”

”...Bij het ophalen van een patiënt uit de wachtkamer kun je het vaak ook al zien”, zegt Flore. Wij noemen dat een ‘JR Ewing’. Voor de mensen die in de jaren ‘80 de tv-serie Dallas niet hebben gekeken: dat is een man met enorm gespannen kaken. Die kun je meestal meteen doorsturen naar de fysiotherapeut, omdat het hier vaak gaat om problemen van craniomanibulaire aard."

We hebben contact gezocht met Flore en Marilka en natuurlijk mochten we het delen met onze NVOF-leden. Zij wezen ons ook nog op een eerder verschenen artikel (december 2019) van de fysiotherapeut Juliette Everts waar ze veel mee samenwerken.

Ook met Juliette is contact gezocht. Juliette is opgeleid door ACTA en geen orofaciaal fysiotherapeut en daarom geen lid van de NVOF; maar ook dit artikel mochten we plaatsen voor onze leden.  

Hieronder kun je als NVOF-lid beide artikelen lezen en/of downloaden. Doe er je voordeel mee. 

Interview Endogooi

Artikel Myogene overbelasting van het kauwstelsel


ENDODONTOLOGIE IS DE WETENSCHAP VAN WORTELKANALEN. TANDEN EN KIEZEN BESTAAN UIT EEN KROON EN EEN WORTEL. DE KROON IS HET GEDEELTE DAT BOVEN HET TANDVLEES ZICHTBAAR IS; DE WORTEL ZIT DAARONDER IN DE KAAK VERANKERD.

Trefwoorden: